+32 (0)3 870 69 70 info@dbp.be downloadcenter
NL

Voordelen van kunststof

Kunststof is een materiaal dat niet alleen uitermate geschikt is voor verpakkingen, maar ook meer bepaald voor het verpakken van levensmiddelen. Het scoort beter dan verpakkingen die vervaardigd zijn uit andere materialen zoals bvb glas. Hier een overzicht van de belangrijkste troeven van kunststof:

Hygiëne
Mits de nodige controles en testen zijn kunststofverpakkingen ideaal op levensmiddelen op een hygiënische manier te verpakken, wat goed is voor de gezondheid. Water kan bvb veilig en goedkoop verpakt en getransporteerd worden.

Anti-verspilling
Kunststofverpakkingen verlengen de houdbaarheid van voedsel en beperken de beschadiging ervan. Op die manier wordt er dus minder verspild

Efficiëntie
50% van alle artikelen worden verpakt in kunststof. Desondanks bestaat slechts 17% van het totale Europese verpakkingsgewicht uit kunststof. Gemiddeld neemt de kunststofverpakking slecht 3.1% van het totale gewicht in van een artikel verpakt in kunststof.

Gewicht
Kunststof combineert een hoge stevigheid met een licht gewicht. Als kunststof niet meer gebruikt zou worden voor verpakkingen, dan zou het totale verpakkingsgewicht bijna 4 keer zo hoog liggen.

Recyclage
Kunststof verpakkingen kunnen volledig worden gerecycleerd en hergebruikt voor nieuwe producten, en kan bovendien ook gebruikt worden als brandstof.

Preventie
Het gewicht van kunststoffen per verpakkingseenheid is de laatste 2 decennia gedaald met bijna 30%, en die trend zet zich verder.

Ontwerpen
Er is een onbegrensde ontwerpvrijheid voor kunststofverpakkingen. Je kan allerlei vormen maken, en elke kunststof heeft bovendien specifieke materiaaleigenschappen waarmee men rekening kan houden in de keuze van een kunststof.

Functionaliteit
Via sensoren en indicatoren kunnen intelligente verpakkingen de consument informeren over bvb temperatuursveranderingen die het product heeft ondergaan. Actieve verpakkingen kunnen dan weer producten langer vers houden door stoffen te absorberen of toe te voegen.

Bron: NRK Verpakkingen / Denksatt, ‘The impact of plastics on life cycle energy consumption and greenhouse gas emissions in Europe’.

Site by Plenso    --   © 2015-2016 DBP Plastics NV – Alle rechten voorbehouden   --   cookieverklaring   --   privacyverklaring   --   disclaimer   --   algemene voorwaarden   --   RPR Antwerpen   --   IBAN: BE36320028005081
Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Meer weten. Door verder te surfen stemt u in met het gebruik ervan.