+32 (0)3 870 69 70 info@dbp.be downloadcenter
NL

Voedselveiligheid

Bij DBP Plastics worden kunststof verpakkingen uitvoerig getest op het gebruik van stoffen en op migratie van stoffen uit de verpakkingen naar het voedsel. Pas als ze voldoen aan alle wettelijk gestelde eisen zijn kunststof verpakkingen veilig. Wij verkopen alleen verpakkingen die aan alle criteria voldoen.

Voedsel wordt verpakt om het beter te bewaren en te beschermen tegen bederf. Stoffen kunnen zich vanuit de verpakkingen verplaatsen naar het voedsel, dit noemen we migratie. Daarom is het initieel verboden stoffen te gebruiken in de productie van kunststof materialen die in aanraking komen met voeding, tenzij men kan aantonen dat de stoffen veilig gebruikt kunnen worden. Om dat aan te tonen moet men zich houden aan de Europese kaderverordening EU 1935/2004 en aan de additionele Europese wetgeving EU 10/2011.

Monomeren zijn de bouwstenen waaruit de kunststoffen voor de verpakkingen gemaakt worden. De monomeren die gebruikt mogen worden staan op de positieve lijst van de kunststoffen verordening EU 10/2011. Voordat monomeren op deze lijst komen worden ze toxicologisch uitvoerig onderzocht door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA), een onafhankelijk instituut.

Additieven worden toegevoegd om de eigenschappen van de kunststof verder aan te passen aan de benodigde eisen. De additieven die gebruikt mogen worden staan op diezelfde positieve lijst en de goedkeuringsprocedure voor monomeren geldt ook voor additieven.

Ook de eindproducten worden getest om te bepalen of ze geschikt zijn. Door middel van migratietesten bij onafhankelijke laboratoria en/of migratieberekeningen zoals vermeld in artikel 1(32) van EU 10/2011 wordt gecontroleerd of er niet teveel migreert. Deze hoeveelheid migreerbare stoffen is aan zeer strenge wettelijke eisen gebonden en is gebaseerd op toxicologisch afgeleide veilige grenswaarden.

Voor zuigelingen en peuters liggen de migratienormen strenger dan verpakkingen die bestemd zijn voor volwassenen. Uitvoerige analyses op ons assortiment, de oppervlakte/volume verhouding en de specifieke en globale migratietesten tonen aan dat al onze producten geschikt zijn voor zuigelingen en peuters.

Bisfenol A en ftalaat weekmakers

Gebaseerd op verklaringen van onze grondstofleveranciers kunnen we verklaren dat in onze producten geen bisfenol A en PVC zit. Het wordt niet toegevoegd en wordt niet gevormd tijdens ons productieproces.

Er zijn ook geen ftalaat weekmakers bewust toegevoegd in de receptuur van onze producten. Ter informatie, ftalaten worden over het algemeen gebruikt om kunststoffen zacht en flexibel te maken. De producten welke wij bij DBP Plastics leveren hebben geen weekmakers nodig. Verder worden er bij DBP niet bewust zware metalen als lood, arseen, cadmium, chroom, kwik, antimoon en nikkel gebruikt in de receptuur.

Site by Plenso    --   © 2015-2016 DBP Plastics NV – Alle rechten voorbehouden   --   cookieverklaring   --   privacyverklaring   --   disclaimer   --   algemene voorwaarden   --   RPR Antwerpen   --   IBAN: BE36320028005081
Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Meer weten. Door verder te surfen stemt u in met het gebruik ervan.